מי שחקר ולמד קצת על ההיסטוריה של המנגל יודע כי מנגלים הם לא, כפי שנהוג לחשוב, אך ורק לבשר. נכון, כולנו מכירים גם את הבצל על האש, וחלק גם שמים עגבנייה או פלפל, אבל האמת היא שאפשר לבשל הכול על המנגל, ולפני שהתרגלנו לבשל על גז, כפי שנהוג כיום, וכמובן על חשמל, נהגנו במשך אלפי שנים לבשל על מדורה, ועל גחלים, עם מנגל פחמים.
מנגל הפחמים בעצם מלווה את בני האדם, ולא רק את היהודים, מזה דורות. אפשר לשער אם כך כי מעבר לפתרון הפרקטי שאנו מחפשים, כלומר דרך לבשל את המזון שלנו, או לצלות את הבשר שלנו, הרי שבוודאי כבר נצרב גם בנשמותינו איזה קשר מיוחד לצורת בישול זו, שאיתנו מאז ומעולם.
היתרונות החבויים של מנגל פחמים
זה נראה כמו משהו מאוד רגיל, ולחלקנו ממש יומיומי. לשפוך שק גחלים לתוך המנגל, מעט נוזל הדלקה, לזרוק פנימה את הגפרור, ולהמתין. לשים את הרשת, להניח את הבשר, ולשבת לאכול, בכיף, כרגיל. אנחנו לא תמיד עוצרים לזהות את הערך המוסף, את האקסטרא שאנו מקבלים מהחוויה של לעשות "על האש".
מנגל פחמים נותן לנו הרבה מעבר לבשר צלוי היטב, טעים ועסיסי. החוויה כולה מיוחדת, אפילו טקסית, ויש לה ערכים מוספים רבים. אולי כמו באר המים במרכז הכפר, גם המנגל הוא הזדמנות להתכנס ולהיאסף יחדיו, כל המשפחה, החברים, השכנים, ולחלוק רגע משותף. זו הזדמנות להתחבר זה לזה, עוד לפני שמתיישבים לאכול ביחד.
לא רבים האנשים שבוחרים לעשות "על האש" לבדם, וכנראה שיש לזה סיבה. ההכנה המשותפת, ההתעסקות המשותפת סביב המנגל, היא התעסקות נעימה, התעסקות מלכדת, כמעט "יום גיבוש" אם תרצו, בו הקשר האנושי חשוב לא פחות מאיכות הבשר.
לא רק אנחנו, בכל העולם יש תרבות של "על האש", ובישראל, שהיא קיבוץ גלויות, אפשר לפגוש סוגים שונים של מנגלים מכל העולם. בארגנטינה זה נקרא "אסאדו", ובאפריקה "ברביקיו", ושתי המילים הללו נמצאות בשימוש גם כאן, ומצאו את דרכן לתרבות המנגל הישראלית.
גריל חשמלי או מנגל פחמים?
בעוד שבעבר באמת נסמכנו אך ורק על שריפת עצים ופחמים לצורך בישול, הרי שכיום הטכנולוגיה החשמלית הגיעה גם לגריל, ואפילו הגז משמש אותנו לגריל המודרני. בכל אחת מהטכנולוגיות מקבלים משהו, אבל מוותרים על משהו אחר, לטוב או לרע, את זה תחליטו כבר אתם.
גריל חשמלי קל יותר לתפעול, מהבחינה שאין כל צורך להתעסק עם פחמים. שלא כמו מנגל פחמים, הרי שהגריל החשמלי מגיע לטמפרטורת צלייה במהירות גבוהה מאוד, ואין צורך להמתין לשרפת הגחלים האיטית, אלא להתלהטות החשמל המהירה. בנוסף, ושוב, לטוב או לרע, אין את העשן הסמיך של הפחמים, אשר יכול להעשיר את טעם הבשר, אך גם להפוך אותו לפחות בריא, וגם למלא את הריאות שלנו, ולדבוק בבגדים שלנו.